tiistai 12. maaliskuuta 2013

Olympoksen mestarit


Steinerkouluissa elää  maailmanlaajuisesti vahva perinne, jossa 5.luokkien oppilaat kokoontuvat kisaamaan perinteisissä olympialajeissa. Niin myös Suomessa. Tässä tapahtumassa opetussuunnitelman kokonaisvaltaisuus tulee kauniilla tavalla esiin.



Steinerkoulujen viidennellä luokalla yhtenä suurena teemana on kreikkalaisuus, niin historianopetuksessa kuin kertomusaineistossakin. Kreikan historiaan kuuluvat olympian jumalat ja kisat. Liikunnanopetuksessa tämä otetaan huomioon aloittamalla tutustuminen yleisurheiluun.
Jo kahdeksana keväänä on Suomen steinerkoulujen 5.luokkien olympiakisat  olleet Tampereella. Pääkaupunkiseudulla kisoja on järjestetty vuosittain jo vuodesta -98 alkaen. Monta maratonia on juostu siinä ajassa - tosin meidän maratonimme on puolentoista kilometrin mittainen kertoo Espoon kisoja järjestävä Sinikka Lukkarila.

Kisaohjelma noudattelee antiikin urheilusankareiden mittelöitä: lajeina ovat pikajuoksu, paini, keihäs, kiekko, pituushyppy ja maraton. Lajit on sovellettu viidesluokkalaisille. Oppilaiden innostus ja tapaamisen tunnelma ovat tehneet näistä kisoista todellisen urheilujuhlan. Osallistujia on ollut Tampereella enimmillään seitsemästä steinerkoulusta ympäri Suomea ja oppilaita parhaimmillaan 233. Espoossa on kuljettu samoissa lukemissa.

Urheiluinnostuksen lisäksi on arvokasta ollut oppilaiden tapaaminen, oivallus että steinerkoululaisia on muitakin kuin vain me tämän kylän omituisen koulun kävijät.


Steinerkoulujen 5.luokkien olympialaiset järjestetään monissa maissa vuosittain. Oppilaat valmistautuvat usein kisoihin huolella – jopa asujen valmistukseen asti. Kuvat Moldovan steinerkoulujen olympialaisista. Alla oleva filmi on Britannian koulujen olympialaisista 2012.

Eläköön innostus ja yhteishenki!





OLYMPIAHUUMAA SUOMESSA TÄNÄKIN KEVÄÄNÄ


Toukokuussa on Suomesaa kahdet olympialaiset! Tampereen kisat kestävät  kaksi päivää ja majoitus onnistuu koulun tiloissa luokkahuone majoituksena. Espoon Otaniemen kentällä kisataan yhdessä päivässä.
Mukaan tarvitaan innokkaan luokanopettajan lisäksi toinen toimintakykyinen aikuinen per osallistuva luokka. Vantaan seudun steinerkoulun liikunnanopettaja Sinikka Lukkarila on järjestänyt kisoja pääkaupunkiseudulla alusta asti. - Työtä on paljon, mutta onneksi mukana olevat aikuiset ovat olleet aina innokkaasti mukana toimitsijoina ja muuna henkilökuntana.

Tampereen olympialaisten puuhamies, liikunnanopettaja Ilkka Aaltonen Tampereen Rudolf Steiner -koulusta kertoo myös että suuren urheilujuhlan järjestelyissä on otettava huomioon monta asiaa.  – Kunniakirjat ja mitalit täytyy tilata ajoissa, myös pelastussuunnitelman laatiminen ja tilapäismajoittumisen luvan saaminen Pelastuslaitokselta vaativat aikaa. Samoin ruokalan täytyy tietää tarkasti osallistujien määrät ja mahdolliset erityisruokavaliot. Näistä syistä johtuen on ilmoittautuminen tehtävä määräaikaan mennessä – ohjeitten mukaan, toivoo Aaltonen. - Minusta on kurjaa jättää ketään kisoista pois, silti joudun vuosittain sanomaan muutamalle koululle että kisat ovat jo täynnä.

Kahdeksan vuoden kokemus on tuonut Tampereen kisojen järjestelyihin rutiinia. Shuttlebussit ja stadionpalvelut tilataan ajallaan, kustannukset osataan jakaa reilusti osallistujien kesken. - Kyselyt ja palaute sekä ehdotukset ovat tervetulleita! Neuvon mielelläni esimerkiksi lajien suorittamisessa ja harjoittelussa. Myös ideat kisojen parantamiseksi kiinnostavat, huikkaa Aaltonen.

Kaikki kisaajat toivotetaan lämpimästi mukaan tähän urheilun suurjuhlaan!

Vielä ehtii mukaan kisaamaan joko Tampereelle tai Espooseen. Tampereella 5.luokkien olympialaiset järjestetään  21.-22.5.2013, Espoossa kisat ovat 22.5.2013.

ILMOITTAUDU MUKAAN


Espoon olympialaiset
Ajankohta 22.5. klo 9.30-15
Ilmoittautumiset 1.5. mennessä osoitteeseen sinikka.lukkarila@suomi24.fi
Lisätiedot:
Sinikka Lukkarila, liikunnanopettaja, Vantaan seudun steinerkoulu
p. 040 8676054
sinikka.lukkarila@suomi24.fi
Jukka Uusimäki, liikunnanopettaja, Espoon Steinerkoulu 


Tampereen olympialaiset
Ajankohta 21.-22.5.
Ilmoittautumiset viimeistään 29.3. mennessä kouluille toimitetulla ilmoittautumislomakkeella.
Lisätiedot:
Ilkka Aaltonen, Liikunnanopettaja, Tampereen Rudolf Steiner-koulu
Tarkemmat tiedot lähetetään ilmoittautuneille!


Teksti: Pia Pale, Steinerkasvatuksen liiton tiedottaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti